MAGAZÍN

Zachraň jídlo

Žijeme ve zvláštní době. Na jednu stranu máme obrovský výběry v tom, co budeme jíst. Na stranu druhou jsou z nás větší a větší frfni a strašně moc jídla vyhodíme a vyplýtváme. Trošku potlučené jabko? Pryč s tebou. Měkké mango? Do koše. A došlo to tak daleko, že v odpadu skončí třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě. Třetina! Jakože opravdu každej třetí rohlík, každé třetí jabko, každá třetina koláče…Každá druhá mořská ryba, kterou pro nás ulověj skončí mrtvá zase v moři. Můj vnitřní vegan trpí. A ne jen on teda.

Naštěstí, konečně někdo začíná otevírat oči, u nás konkrétně pak iniciativa „Zachraň jídlo“. Někdy od roku 2013 se zasazují o to, aby se tahle situace měnila. Snaží se mezi lidi více dostat všechny tyhle nevyhovující produkty. Tím myslím třeba nedostatečně velkou a zelenou brokolici, špatně zahnutou mrkev nebo špatně zakřivený banán. Jop, čtete správně, tyhle potraviny by přišly vniveč jen pro to, že nevypadají dokonale. Proč to dělají? Protože mimo to, co jsem už zmínila, potravinářský průmysl má silný dopad na životní prostředí. Včetně nepřímých následků je potravinářství zodpovědné za až 30% emisí v ovzduší. A jak jsem psala před tím, dobrá třetina vyrobeného skončí v koši. Takže 10% z těch emisí je prosté plýtvání. Dobře, ono to asi bude o dost víc, ale zůstaňme u jednodušších čísel.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.