MAGAZÍN

VEG RECEPTY: Avokádová polévka a další dobroty

Při tomto vaření nemusí přijít k úrazu žádné zvířátko. Autorkou receptů i fotek je MOgirl Petora Bonn. Více na www.bonn-kitchen.blogspot.cz a na facebook – Kuk.Buk

Zelená polívka s avokádem a dýňovým semínkem

Ingredience: 1 avokádo, 4 menší brambory, 1 jarní cibule, římský kmín, zel. vývar/bujón, dýňová semínka, máslo, zakysaná smetana

Postup: Cibuli nakrájím najemno, brambory a avokádo na kostičky. Cibulku nechám zpěnit na másle, přidám hrstku římskýho kmínu a nechám provonět, pak zaliji zel.vývarem /cca 700ml/ a přidám brambory, nechám vařit. Až jsou brambory hotový, přidám avokádo a rozmixuju tyčovým mixérem do hladka, přidám ještě zakysanou smetanu a promíchám. Na talíři dochutím praženými semínky a zakysanou smetanou. Podávám s opečenou kaiserkou.

PAŠTIKA ZE SOJOVÝCH BOBŮ

Ingredience:  sojový boby /předem namočený a uvařený/, máslo, provensálský koření, sůl a pepř, bobkový list, pepř černý celý, červený suchý víno, zel. Vývar, cibule, smetana 30%, nasekaný mandle /nemusí/

Postup: Sojový boby /asi 250 g/ den předem namočím a poté uvařím. Na

jemno nakrájenou cibuli nechám zpěnit na másle, přidám sojové boby, provensálské koření, sůl, pepř a chvilku smažím. Připravím si 200 ml silnýho zeleninovýho vývaru či bujónu, kterým zaliju boby a přidám trochu vína. Nechám 10-15 minut povařit. Povařený boby dam do mixéru a mixuju do hladka, v průběhu přidávám smetanu a pár kostek másla, dokud paštika nemá konzistenci husté omáčky, popřípadě dochutím solí/pepřem/kořením/vínem. Ještě teplou paštiku dám do mističek či skleniček, ozdobím bobkovým listem, pepřem a zaliji rozpuštěným máslem. Nechám zchladit. Ještě se hodí vmíchat nasekané mandle.

CIZRNA SE ŠPENÁTEM A BRAMBOREM

Ingredience: cca 500g brambor, listový špenát, smetana/sojová smetana, plechovka cizrny, kari/garam masala/kurkuma, římský kmín celý, strouhaný kokos, sůl

Postup: Brambory oloupu a nakrájím na malé kostky, které pak smažím v hrnci dozlatova. Mezitím na oleji rozvoním koření, přidám kokos a chvíli orestuju (nesmí se spálit!), pak přidam špenát, vodu a nechám cca 15 minut podusit. Zaliji smetanou a nechám ještě chvilku dusit. Přidám cizrnu, povařím a nakonec brambory, opět lehce povařím a dosolím.  Já si tam přidala ještě trochu Garam masaly a kurkumy.

Sdílením nás podpoříte: