,

LUCKA 12/2018: Star Wars historie a fotoset

Kdo by neznal Star Wars? V Momagu je spousta milovníku SW, ale i ti, kteří SW znají, ale vlastně jej nikdy neviděli anebo je to nevzalo. Pojďme si připomenout jak SW vznikly…

Star Wars je americká značka vytvořená Georgem Lucasem a její hlavní částí je osmidílná řada celovečerních filmů, ke které se postupně přidala další díla.

Značka vznikla v roce 1977 uvedením prvního filmu Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje, který se stal celosvětovým popkulturním fenoménem. V dalších letech jej následovaly sequely Impérium vrací úder (1980) a Návrat Jediů (1983), které společně tvoří původní trilogii. Tzv. prequelová trilogie, která byla vydána na přelomu 20. a 21. století, vyvolala smíšené ohlasy. Zahrnuje snímky Skrytá hrozba (1999), Klony útočí (2002) a Pomsta Sithů (2005), a dějově předchází původním třem filmům. Po další přestávce začala vznikat tzv. sequelová trilogie, dějově navazující na původní trilogii. Její první snímek Síla se probouzí byl uveden v roce 2015, následován byl roku 2017 filmem Star Wars: Poslední z Jediů. Všech osm vydaných filmů bylo nominováno na Oscary a zaznamenalo značný komerční úspěch. K odvozeným snímkům patří animované Klonové války (2008) a dvojice hraných, tzv. antologických filmů Rogue One (2016) a Solo (2018).

Série Star Wars (tzv. Star Wars expanded universe) zahrnuje produkty i v dalších mediálních oblastech, jako jsou romány, televizní seriály, videohry a komiksy, které společně významně rozšiřují celý fikční svět.

První díly byly jedinečné díky svým speciálním efektům. Režisér George Lucas kvůli nim založil zcela novou trikařskou společnost, Industrial Light and Magic. První díl, Nová naděje (dnes se kategorizuje jako čtvrtý), byl sice natočen s relativně nižšími náklady, odezva od diváků však byla ohromná. Ale George Lucas se na úspěšnou premiéru nedostavil. Další dva díly – pátý a šestý tak už mohly být natočeny s vyššími náklady a ještě lepšími efekty. V roce 1997 nechal Lucas první tři staré díly digitálně remasterovat a přidal do nich i dříve nepoužité scény. Pomocí remasteringu byly odstraněny i některé nedostatky způsobené starou trikovou technikou.

Po remasteringu se Lucas pustil do natáčení série dalších tří dílů, dějově zařazených před dříve natočené tři díly. První film Skrytá hrozba byl promítán v kinech v červnu roku 1999 a sklidil velký úspěch, i když kritika poukazovala na značnou dětinskost filmu. Díky pokroku v počítačové technice jsou nové efekty mnohem lepší než ve starší řadě. Předposlední z filmů – Pomsta Sithů přišel do kin v červnu 2005. Veškerá prostředí a krajiny v tomto filmu jsou vytvořeny počítačovou grafikou. Celá nová série (kromě epizody 1) byla natočena digitální kamerou. Zatím poslední díl ságy Star Wars: Síla se probouzí, který měl premiéru v roce 2015, se dějově zařadil za původní díly.

Filozofickým zdrojem Star Wars byly gnostické texty z Nag Hammádí, které byly v 70. letech 20. století publikovány v angličtině a s nimiž se Lucas seznámil. Více info a zdroj wiki.

Photo Adam Kahánek fotograf | MOgirl LUCKA

KATEGORIE:
,
BUĎTE V OBRAZE!

PŘIPOJTE SE K NAŠÍ ALT KOMUNITĚ A UŽ VÁM NEUNIKNE ŽÁDNÝ NOVÝ FOTOSET ČI ČLÁNEK!

Odebírejte newsletter a dostávejte vše s předstihem. Je to zdarma a odhlásit se můžete kdykoli.

Další články

T Více

ROZHOVORY25. 2. 2015

TATTOO ŽINČÍK: Rok se učil kreslit. Teď je z něj super tatér!

Talentovaný, originální, sympatický. Tak by se dal popsat Martin Žinčík. Tatér z Chrudimi, hostující v Praze. Vyučil se stavařinu a neuměl vůbec kreslit. Rok se […]

d Více

MAGAZÍN3. 6. 2015

9 důvodů proč jíst chilli každý den

Jazyk máte jako v plamenech, slzení z očí nemůžete zastavit… Léčivé účinky chilli papriček využívali už před šesti tisíci lety starověcí Řekové. Víte, co všechno […]

P Více

FILMY10. 6. 2015

Přeceňované horory roku 2015

Poslední dobou se s horory roztrhl pytel a v kině na nás každý měsíc nějaké to postrašeníčko čeká. Ale opravdu jsou horory v kině natolik skvělé a hororové, […]

E Více

FOTOSETY17. 8. 2015

ESTELLE 08/2015

Photo: Ta Greta s.r.o. // MOgirl ESTELLE

BUĎ V OBRAZE

Odesláním emailu se přihlašujete k odebírání newsletteru, který je zdarma a můžete se z něj kdykoliv odhlásit. Váš email není poskytován žádné třetí straně a slouží jen pro odběr momag newsletteru.

© MOMAG 2014 – 2024

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.