Zaměřeno na kondom: historie používání a současnost

Tipuji, že každý známe Bohušovu pasáž „nechci čepičku“, kterou pronesl Bolek Polívka v českém snímku Dědictví, aneb kurvahošigutntag. On se okouzlující Irence tenkrát vehementně bránil. Pojďme si dát ruku na srdce a přiznejme si, že snad každý z nás svůj sexuální život začínal s pomocí dobrého kamaráda kondomu. Většinou s vidinou ochrany proti nechtěnému těhotenství. Svojí roli ale sehraje i v přenosu pohlavních nemocí.

HISTORIE KONDOMU

První zmínka o kondomu je již ze starověkého Egypta či v rytině v jeskyni Combarelles, kterou nalezneme na jihu Francie. Ve 14.století, tedy kolem roku 1500, panovala mezi lidmi syfilitická epidemie, takže se pokusili chránit za pomoci plátěného kondomu. Poté přišli na využití zvířecích střev a kondomy vyráběli z nich. Jejich používáním byl známý Casanova, který jim vtipně přezdíval „anglický jezdecký plášť“.
Výroba pryžových (gumových) kondomů je datována kolem roku 1850. Za jeho výrobu vděčíme Charlesovi Goodyearovi. Pryžový kondom v té době sloužil pro opakovatelné použití. Tudíž jej stačilo po použití omýt a jelo se dál.
V roce 1912 byly vynalezeny první latexové kondomy. Lubrikované přišly na trh až v roce 1957, kdy se sortiment rozšířil zároveň o různé barvy, velikosti i příchutě. Nicméně i tyto měly nevýhodu – byly velice silné a měly na sobě šev. Známý byl i tzv. „americký typ“ kondomu, kdy byla zakrytá jen část penisu.
Od roku 1994 se začalo s výrobou polyuretanových kondomů, které jsou tenoučké a chybí šev. Zde ovšem může nastat u mužů i u žen alergická reakce na latex. Alergici na latex se zaměřují na kondomy vyrobené z přírodního materiálu, jako je např. jehněčí kůže – vyrobené z jehněčích střev. Ty však nejsou efektivní na prevenci infekce.

POUŽITÍ KONDOMU

Dnes již kondomy seženeme na každém rohu. Od lékárny po supermarket. Většinou v krabičkách, kde se nachází více kusů baleno samostatně. Kdo nežije v dlouhodobém partnerském vztahu, měl by vždy mít jeden u sebe. Pro případ potřeby. Nikdy předem nevíte, kdy se necháte unést a bude jej zapotřebí. Kondom je balen srolovaný, tudíž je potřeba zjistit, na kterou stranu jej potřeba srolovat. Je důležité hlídat, aby se kondom nedotkl špatnou stranou penisu, protože by na něm mohla zůstat ona pověstná kapka, která by již obsahovala sperma. Kondom by byl znehodnocen a musel by se použít nový. V opačném případě hrozí otěhotnění. Také je vhodné mít upravené nehty a tím předejít případnému poškození kondomu.
 
? Pokud po vyjmutí víte, na jakou stranu jej stáčet, tak kondom nasadíte na penis, špičkou kondomu směřující nahoru. Stlačíte jí, aby z ní vyšel vzduch. Kdyby tam totiž zůstal, hrozilo by, že kondom praskne. Poté opatrně rolujte po celé délce penisu až ke kořeni. Kondom by měl pohodlně sednout. Někdy může pomoci i sama partnerka.
 
? Po ukončení pohlavního styku je zapotřebí kondom přidržet u kořene penisu, když partner opouští partnerky klín. Nejlépe když je stále ještě erekce. Kondom stáhněte, udělejte uzlík a může putovat do odpadkového koše.
 

SELHÁNÍ KONDOMU

Pokud je kondom používán správně, tak je na 99% spolehlivý. Nejčastější příčiny selhání je, když se na kondom dostane sperma již při nasazování, či záměrné poškození kondomu. Např. když jeden z partnerů touží po potomkovi a druhý ne. 
 

NABÍDKA KONDOMŮ

V dnešní době můžu říct, že jsme přehlceni nabídkou. Seženete kondomy všech barev, velikostí, tvarů, vůní. V nabídce jsou i veganské, chladivé, hřející i svítící ve tmě. Myslím, že pro zpestření opravdu nepřeberné množství variant. Nakonec Vás takový kondom nejen pobaví a oživí sex, ale bude i chránit a o to jde především. 
 
Je opravdu důležité si uvědomit, že tato maličká věcička nás může ochránit před nepříjemnýma chvilkama, které nám mohou znepříjemnit v lepším případě pár týdnů, v horším případě celý život. Pokud nejsme ukotveni v pevném dlouholetém vztahu, kde si jsou partneři věrní, tak to riziko pohlavní nemoci je vysoké. A za to to přeci nestojí.
Největší výběr kondomů najdete na největším a nejlevnějším e-shopu www.e-kondomy.cz. A nezapomeňte použít kód MOMAG pro získání slevy – i na zlevněné! A s nákupem nad 850 Kč máte dopravu zdarrma.
´´
KATEGORIE:
Tags:
BUĎTE V OBRAZE!

PŘIPOJTE SE K NAŠÍ ALT KOMUNITĚ A UŽ VÁM NEUNIKNE ŽÁDNÝ NOVÝ FOTOSET ČI ČLÁNEK!

Odebírejte newsletter a dostávejte vše s předstihem. Je to zdarma a odhlásit se můžete kdykoli.

Další články

T Více

ROZHOVORY25. 2. 2015

TATTOO ŽINČÍK: Rok se učil kreslit. Teď je z něj super tatér!

Talentovaný, originální, sympatický. Tak by se dal popsat Martin Žinčík. Tatér z Chrudimi, hostující v Praze. Vyučil se stavařinu a neuměl vůbec kreslit. Rok se […]

d Více

MAGAZÍN3. 6. 2015

9 důvodů proč jíst chilli každý den

Jazyk máte jako v plamenech, slzení z očí nemůžete zastavit… Léčivé účinky chilli papriček využívali už před šesti tisíci lety starověcí Řekové. Víte, co všechno […]

P Více

FILMY10. 6. 2015

Přeceňované horory roku 2015

Poslední dobou se s horory roztrhl pytel a v kině na nás každý měsíc nějaké to postrašeníčko čeká. Ale opravdu jsou horory v kině natolik skvělé a hororové, […]

E Více

FOTOSETY17. 8. 2015

ESTELLE 08/2015

Photo: Ta Greta s.r.o. // MOgirl ESTELLE

BUĎ V OBRAZE

Odesláním emailu se přihlašujete k odebírání newsletteru, který je zdarma a můžete se z něj kdykoliv odhlásit. Váš email není poskytován žádné třetí straně a slouží jen pro odběr momag newsletteru.

© MOMAG 2014 – 2024

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.