Tvrdá křehkost měsíčního světla

Oscaři jsou vrchol kinematografie – to platí pro každého filmaře. Ať je alternativní sebevíc. Pár hodin po vyhlášení jsem musel vidět výsledkovou listinu, jelikož sám jsem měl pár skrovných favoritů, kterým jsem opravdu a upřímně fandil.

Absolutní vítěz Moonlight? O tomto filmu jsem nic netušil, snad jako by mi celou dobu utíkal. Čím tak nadchnul? To se musí okusit na vlastní kůži.

Portfolio outsidera byla vždy zaručeně zlatá žíla pro tvorbu, zvláště pro režiséry a scénáristy. Možná právě proto spoustě lidem vyzní námět filmu jako klišé a zvolí jinou cestu. Nedokážu přesněji specifikovat důvod (a být si svým tvrzením naprosto jistý), ale tento film je svým způsobem výjimečný. Primárním tématem, jak se lze dočíst v popisu, je homosexualita a vnímání okolí. Takových už byla pěkná řádka! Ale doposud jsem žádný neviděl z prostředí černošského ghetta, kde je průbojnost nezbytnou součástí osobnosti, kde je jakákoliv slabost odhalena a ihned poté zahubena. Kde se brek musí potlačovat, jako by to bylo něco nepředstavitelně nepřípustného. Kdyby se stal zmíněný aspekt jen jedinou obdivuhodnou výjimečností, asi by mě osobně nezaujal. Jenže pozvolným postupem, kdy se hrdina „prokousává“ životem a dospívá věkem, emočně, i z hlediska hledání vlastní identity, divák nalézá ony drobečky, jež vytvářejí úžasnou podívanou.

Pro chlapce, kterého vede despotická matka, jež má dost problémů sama se sebou nad osobními propastmi, kterému schází výchova otce, se zdá neskutečně těžké být mužem. Muže, v jehož schopnostech je postavit se na vlastní nohy, stát se do konce života silným jako kámen a podívat se problémům do obličeje, i když to bude znamenat přijít domů se zakrváceným obličejem. Nikdo ho k tomu nikdy nevedl, už od útlého věku je uzavřený sám do sebe, mluví spíše výrazem obličeje než slovy. Proto tuto roli otce nalezne v drogovém dealerovi Juanovi, který se ukáže v jeho centru dění v tom správném okamžiku. Skrze obyčejné příběhy ze života mu Juan sděluje vlastní myšlenky o drsné tváři světa, ale i schopnosti si užít okamžik bytí ve světle měsíce. Je mu oporou na rozdíl od matky, jež nechává eskalovat citové vydírání, vyčítá mu jeho křehkou duši, nadává mu do buzerantů, obírá ho o peníze kvůli drogové závislosti a mizí se svými nápadníky do tajemného pokoje s neonově růžovým osvětlením, jako by se snad snažila zvoleným světlem naznačit, že do tohoto světa je přístup zakázán.

Příběh dokáže vkusnou, ale dostačující cestou, vykreslit nerozhodnost dospívajícího kluka, od kterého každý očekává neoblomný postoj. Zmatení, strach, nerozhodnost – to vše se v něm pere v zápase, kde neexistují stupně vítězů. Sám si připadá jako osamocený dílek skládačky, nezapadající do celkového obrazu okrajových čtvrtí. Rozpoložení, především sklíčenost hlavní postavy, dobarvuje bravurní soundtrack. Úžasná volba a příjemné překvapení, jelikož podobné kombinace jsem doposud nepocítil tak emociálně, jako je tomu zde.

(autor článku: MAREK PAUSZ)

KATEGORIE:
Tags:

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard
BUĎTE V OBRAZE!

PŘIPOJTE SE K NAŠÍ ALT KOMUNITĚ A UŽ VÁM NEUNIKNE ŽÁDNÝ NOVÝ FOTOSET ČI ČLÁNEK!

Odebírejte newsletter a dostávejte vše s předstihem. Je to zdarma a odhlásit se můžete kdykoli.

Další články

T Více

ROZHOVORY25. 2. 2015

TATTOO ŽINČÍK: Rok se učil kreslit. Teď je z něj super tatér!

Talentovaný, originální, sympatický. Tak by se dal popsat Martin Žinčík. Tatér z Chrudimi, hostující v Praze. Vyučil se stavařinu a neuměl vůbec kreslit. Rok se […]

d Více

MAGAZÍN3. 6. 2015

9 důvodů proč jíst chilli každý den

Jazyk máte jako v plamenech, slzení z očí nemůžete zastavit… Léčivé účinky chilli papriček využívali už před šesti tisíci lety starověcí Řekové. Víte, co všechno […]

P Více

FILMY10. 6. 2015

Přeceňované horory roku 2015

Poslední dobou se s horory roztrhl pytel a v kině na nás každý měsíc nějaké to postrašeníčko čeká. Ale opravdu jsou horory v kině natolik skvělé a hororové, […]

E Více

FOTOSETY17. 8. 2015

ESTELLE 08/2015

Photo: Ta Greta s.r.o. // MOgirl ESTELLE

BUĎ V OBRAZE

Odesláním emailu se přihlašujete k odebírání newsletteru, který je zdarma a můžete se z něj kdykoliv odhlásit. Váš email není poskytován žádné třetí straně a slouží jen pro odběr momag newsletteru.

© MOMAG 2014 – 2024

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.