Malá vzpoura ve velkém světě. Nevelká sázka v nemalé hře.

Malá vzpoura ve velkém světě. Nevelká sázka v nemalé hře.

Umíte si představit, octnout se znenadání mezi zuřícím davem, jenž se skládá z desítek nevypočitatelných individuí, u kterých si nemůžete být jisti ani jediným pohledem či gestem? A co když k tomu připočítáme těhotnou přítelkyni čekající doma, zázemí a prosluněnou budoucnost? Asi určitě se budete chtít z této džungle dostat se zdravou kůži a co nejrychleji. Přesně o tom je Cela211.

Podle klasického schéma dnešní kinematografie by vás měl film uvítat pomocí tří pojmů. Hlavní postavy, místo a čas. A to i v případě, když se jedná například o akční žánr, kde jsou chaos a spád hlavními pilíři tohoto stylu. V Cele 211 vás čeká asi stejně dlouhý úvod, jako tematicky trvá školení nového bachaře. Tohle, tamto a hop! Znenadání se ocitáte v ději, kompozice se vypařila mezi železné mříže a vy se snažíte zorientovat. Začíná peklo. Začíná vzpoura. Pro „asi“ hlavní postavu, probuzenou do své noční můry, ale také pro některé z diváků. Hlavně se zorientovat, jelikož děj se valí neustále dopředu jako parní válec, který nezastavuje. Hra se dala do pohybu, a jestliže se chce protagonista dostat se zdravou kůži z anarchie, jež je nasládla pachutí pomsty za roky brutálního zacházení i špatné sociální péče, musí sebrat celou svou odvahu a vložit „All in“ do banku.

Říkáte si, že má věznice plnou kontrolu nad tím, co se uvnitř děje, takže jsou jen v očekávání dobrého momentu. Takový ten obligátní vzor, kdy se kvůli pěti minutám (o kterých už víte ještě před začátkem) řeší hodinu nedůležité aspekty. Jenže tenhle film je něčím jiným- není jen jedna revolta. Náhle zjistíte, že mezi vedením věznice probíhá paralela, samozřejmě ne se zbraněmi v rukách, ale spíše vyostřenými slovními potyčkami. Duch vzepření se promítá dokonce i za chladné kamenné zdi nápravného zařízení, mezi neinformované příbuzné vězněných. A co by to bylo za přejímání moci bez touhy ukousnout si pro sebe co největší kus koláče? Tato odvěká lidská vlastnost vyvolá sérii nesouladů, kamarádských objetí s kudlou v zádech nebo spřádání důmyslných plánů.

Scénář umí obracet situaci vzhůru nohama, černé se mění na bílé i naopak, zlo se transformuje v podobu dobra a divák, zvyklý na trvalou selekci kladných a záporných postav po celý film, pořád tak nějak netuší, komu má vlastně fandit. K tomu ta skličující atmosféra několika sálů, mezi kterými se hrdina mihotá nepravidelným tempem, neustále kontrolujíc své „parťáky“. Přátelství je zde jen pouhou zapáchající maskou, vhodnou pouze pro získání osobních potřeb. Už nejde o to pověstné vězeňské platidlo, o cigára. Hraje se o nejcennější- svobodu. (autor textu: redaktor MOmagu Marek Pausz)

KATEGORIE:
Tags:

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard
BUĎTE V OBRAZE!

PŘIPOJTE SE K NAŠÍ ALT KOMUNITĚ A UŽ VÁM NEUNIKNE ŽÁDNÝ NOVÝ FOTOSET ČI ČLÁNEK!

Odebírejte newsletter a dostávejte vše s předstihem. Je to zdarma a odhlásit se můžete kdykoli.

Další články

T Více

ROZHOVORY25. 2. 2015

TATTOO ŽINČÍK: Rok se učil kreslit. Teď je z něj super tatér!

Talentovaný, originální, sympatický. Tak by se dal popsat Martin Žinčík. Tatér z Chrudimi, hostující v Praze. Vyučil se stavařinu a neuměl vůbec kreslit. Rok se […]

d Více

MAGAZÍN3. 6. 2015

9 důvodů proč jíst chilli každý den

Jazyk máte jako v plamenech, slzení z očí nemůžete zastavit… Léčivé účinky chilli papriček využívali už před šesti tisíci lety starověcí Řekové. Víte, co všechno […]

P Více

FILMY10. 6. 2015

Přeceňované horory roku 2015

Poslední dobou se s horory roztrhl pytel a v kině na nás každý měsíc nějaké to postrašeníčko čeká. Ale opravdu jsou horory v kině natolik skvělé a hororové, […]

E Více

FOTOSETY17. 8. 2015

ESTELLE 08/2015

Photo: Ta Greta s.r.o. // MOgirl ESTELLE

BUĎ V OBRAZE

Odesláním emailu se přihlašujete k odebírání newsletteru, který je zdarma a můžete se z něj kdykoliv odhlásit. Váš email není poskytován žádné třetí straně a slouží jen pro odběr momag newsletteru.

© MOMAG 2014 – 2024

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.