Zachraň jídlo

Žijeme ve zvláštní době. Na jednu stranu máme obrovský výběry v tom, co budeme jíst. Na stranu druhou jsou z nás větší a větší frfni a strašně moc jídla vyhodíme a vyplýtváme. Trošku potlučené jabko? Pryč s tebou. Měkké mango? Do koše. A došlo to tak daleko, že v odpadu skončí třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě. Třetina! Jakože opravdu každej třetí rohlík, každé třetí jabko, každá třetina koláče…Každá druhá mořská ryba, kterou pro nás ulověj skončí mrtvá zase v moři. Můj vnitřní vegan trpí. A ne jen on teda.

Naštěstí, konečně někdo začíná otevírat oči, u nás konkrétně pak iniciativa „Zachraň jídlo“. Někdy od roku 2013 se zasazují o to, aby se tahle situace měnila. Snaží se mezi lidi více dostat všechny tyhle nevyhovující produkty. Tím myslím třeba nedostatečně velkou a zelenou brokolici, špatně zahnutou mrkev nebo špatně zakřivený banán. Jop, čtete správně, tyhle potraviny by přišly vniveč jen pro to, že nevypadají dokonale. Proč to dělají? Protože mimo to, co jsem už zmínila, potravinářský průmysl má silný dopad na životní prostředí. Včetně nepřímých následků je potravinářství zodpovědné za až 30% emisí v ovzduší. A jak jsem psala před tím, dobrá třetina vyrobeného skončí v koši. Takže 10% z těch emisí je prosté plýtvání. Dobře, ono to asi bude o dost víc, ale zůstaňme u jednodušších čísel.

 

KATEGORIE:
Tags:

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard
BUĎTE V OBRAZE!

PŘIPOJTE SE K NAŠÍ ALT KOMUNITĚ A UŽ VÁM NEUNIKNE ŽÁDNÝ NOVÝ FOTOSET ČI ČLÁNEK!

Odebírejte newsletter a dostávejte vše s předstihem. Je to zdarma a odhlásit se můžete kdykoli.

Další články

T Více

ROZHOVORY25. 2. 2015

TATTOO ŽINČÍK: Rok se učil kreslit. Teď je z něj super tatér!

Talentovaný, originální, sympatický. Tak by se dal popsat Martin Žinčík. Tatér z Chrudimi, hostující v Praze. Vyučil se stavařinu a neuměl vůbec kreslit. Rok se […]

d Více

MAGAZÍN3. 6. 2015

9 důvodů proč jíst chilli každý den

Jazyk máte jako v plamenech, slzení z očí nemůžete zastavit… Léčivé účinky chilli papriček využívali už před šesti tisíci lety starověcí Řekové. Víte, co všechno […]

P Více

FILMY10. 6. 2015

Přeceňované horory roku 2015

Poslední dobou se s horory roztrhl pytel a v kině na nás každý měsíc nějaké to postrašeníčko čeká. Ale opravdu jsou horory v kině natolik skvělé a hororové, […]

E Více

FOTOSETY17. 8. 2015

ESTELLE 08/2015

Photo: Ta Greta s.r.o. // MOgirl ESTELLE

BUĎ V OBRAZE

Odesláním emailu se přihlašujete k odebírání newsletteru, který je zdarma a můžete se z něj kdykoliv odhlásit. Váš email není poskytován žádné třetí straně a slouží jen pro odběr momag newsletteru.

© MOMAG 2014 – 2024

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.