Jazyk máte jako v plamenech, slzení z očí nemůžete zastavit… Léčivé účinky chilli papriček využívali už před šesti tisíci lety starověcí Řekové. Víte, co všechno dokážou?
„…pravidelná konzumace polévkové lžíce mletých papriček denně zrychlí váš metabolismus až o 23%..“
1. Zrychlují metabolismus
„Časopis Journal of Nutritition and Vitaminology informuje, že pravidelná konzumace polévkové lžíce mletých papriček denně zrychlí váš metabolismus až o 23%,“ uvádí výživový specialista a kouč Martin Škába. Chilli papričky navíc obsahují bílkoviny, tudíž nejen při redukci váhy vám budou skvělým společníkem.
2. Prevence rakoviny
Kapsaicin funguje i jako obrana proti nádorovým onemocněním. Molekuly kapsaicinu se naváží na rakovinové buňky a zahájí sebedestruktivní proces. Studie časopisu Cancer Research ukázala jeho účinnost v boji proti rakovině prostaty. Vědci z Nottinghamské univerzity zase odhalili pozitivní vliv na léčbu rakoviny plic a slinivky a chilli papričky se jim osvědčily i jako prevence rakoviny žaludku.
Ideální je zařazovat 400 mg kapsaicinu třikrát týdně, což odpovídá zhruba čtyřem průměrným papričkám.
3. Obsahují důležité minerály
Ve 100 gramech feferonek se nachází 13 % doporučené denní dávky železa, 14 % mědi a 7 % draslíku. Mimo jiné pak obsahují i mangan a hořčík. Konzumací jedné červené chilli papričky dodáte tělu 0,5 mg železa, což je oproti jiným druhům zeleniny výrazné množství. (Pro představu: Za bohatý zdroj železa se označuje například i brokolice, která na 100 gramů obsahuje poloviční množství.)
4. Podporují imunitní systém
Chilli papričky jsou bohaté i na vitamin C. Ve 100 gramech najdete 240 % potřebné denní dávky. Stačí tedy jedna středně velká paprička, a máte vystaráno. Vitamin C je skvělý v boji proti infekcím a snižuje projevy virů chřipky a nachlazení.
5. Snižují chuť na sladké a tučné potraviny
Papričky zvyšují pocit sytosti, podporují trávení, jsou přírodním projímadlem a při dlouhodobé konzumaci snižují chuť na sladké a tučné. A aby toho nebylo málo, feferonky jsou také nízkokalorické. Konkrétně ve 100 gramech se nachází zhruba 40 kalorií.
6. Snižují cholesterol
Další z vynikajících schopností látky kapsaicinu je regulace LDL cholesterolu v krvi. Zajišťuje jeho rozpuštění a následné vyloučení z těla. Papričky tak mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a snižují riziko srdečních infarktů a mrtvice.
7. Regulují hladinu cukru v krvi
Díky kapsaicinu jsou chilli papričky přímo zázračné tím, jak snižují množství inzulinu po jídle. Údajně je to o více než 50 procent. Obsahují hodně vlákniny, která zpomaluje rychlost vstřebávání cukru do těla. Proto jsou velmi vhodné i pro diabetiky.
8. Obsahují antioxidanty
Jako každá barevně výrazná zelenina patří i chilli k těm druhům, které obsahují velké množství antioxidantů, a to zejména vitaminu C a betakarotenu. Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu kyslíkových radikálů a snižují pravděpodobnost jejich vzniku.
9. Zlepšují náladu
A kapsaicin má vliv i na duševní rozpoložení. Na výskyt této látky v krvi tělo reaguje produkcí hormonů endorfinu a serotoninu, které jsou známé jako hormony štěstí.
Web a eshop Dukiho Chilli: http://www.dukihochili.cz/